UNA MICA D’HISTÒRIA. PRINCIPALS ACTUACIONS.

 

1969  Constitució de la Fundació Xavier Nogués, per iniciativa de la seva vídua Isabel Escalada, pel “foment, divulgació i ajuda a les activitats referents a les Arts Plàstiques, per tal de perpetuar la memòria de Xavier Nogués”.

Els patrons fundadors foren Oriol Bohigas Guardiola (arquitecte), Jordi Curos Ventura (pintor), Ramón Gonzalez Casellas, Josep Pedreira Fernández (editor i escriptor), August Testor Permanyer i Cecilia Vidal Maynou (conservadora tècnica del Gabinet de Dibuixos i Gravats del MNAC).

 

1971 El Sr. Joan Ainaud de Lasarte, director general dels Museus d'Art de Barcelona, és nomenat president de la Fundació.

 

1972  Un bust fos en bronze, retrat de Xavier Nogués, original de Josep Dunyac,  és dipositat en el Museu d’Art Modern de Barcelona (avui MNAC).

El notari Raimón Noguera de Guzmán, és nomenat vicepresident de la Fundació.

 

1973  Per celebrar el Centenari del naixement de Xavier Nogués (1873-1941) es convoquen  el  I  Concurs de gravat i la primera Beca Xavier Nogués, que és atribuïda al pintor d’Olot,  Jordi Casacuberta Codinach.

 

1975  Compra d’un tòrcul per a estampació de gravats, que es dipositat al  “Conservatorio de las Artes del Libro, de la Escuela de Artes y Oficios Artísticos”,  de Barcelona.

 

1979  Edició de XXX Litografies de Xavier Nogués,  estampada al Conservatori de les Arts del Llibre de Barcelona, a cura de Cecília Vidal. És una reproducció en facsímil de 30 litografies i 16 variants.  En el pròleg, Salvador Espriu diu que “El 1937, la Generalitat de Catalunya  (…) encarregà a Xavier Nogués, per fer-ne obsequi, cinc únics àlbums contenint cada un d’ells 30 litografies (…) precedit d’un pròleg modèlic de Carles Riba. El gran Brugalla relligà els exemplars.”

 

1990.  Edició de bibliòfil de La Catalunya pintoresca de Xavier Nogués. És una reproducció facsímil de 50 dibuixos originals de Xavier Nogués. El tiratge fou de 500 exemplars. La primera edició és de l’any 1919, editada per Salvat-Papasseit llibreters, de Barcelona.

Presentació de la edició a la Llar del Llibre, de Barcelona.

 

1991  Adquisició i cessió d’un tòrcul per a estampació de gravats, a l’Escola d’Arts i Oficis de Tarragona

Conferencia de Cecília Vidal, Xavier Nogues gravador, a Encamp (Andorra)

L’escriptor i periodista,  Josep Mª Cadena és nomenat nou patró i vicepresident.

 

1995  Adquisició i cessió d’un tòrcul per a estampació de gravats a l’Escola de Belles Arts d’Olot 

Josep Mª. Cadena Catalán, és nomenat president de  la Fundació, per traspàs del sr. Joan Ainaud de Lasarte.

Incorporació com a nou patró,  Joan - Francesc Ainaud Escudero.

 

1999  Adquisició i cessió d’un tòrcul per a estampació de gravats, a l’Escola d’Arts i Oficis Artístics de Vic.

Adquisició d’un oli sobre tela, “Paisatge”, de Xavier Nogués, que la Fundació diposita al Museu D’Olot.

 

2000  Premi Xavier Nogués a la trajectòria artística, al gravador i pintor Joan Barbarà. L’acte tingué lloc al Museu d’Art d’Olot, acompanyat per una exposició de l’obra gravada del mateix artista.

Taula rodona de cloenda de l’exposició  de 32 gravats de  La Catalunya pintoresca al Museu Nacional dArt de Catalunya (MNAC),  amb Josep Mª. Cadena, Francesc  Fontbona, Jordi  Curos i Cecilia Vidal.  

Incorporació com a patró de Ricard Pedreira Font, en substitució del Josep Pedreira Fernández.

 

 2005  Edició del llibre de  Joan Barbarà,  De Paris a Olot. Reedició de Els gravats de Xavier Nogués, editat el 1960 per edicions de la Rosa Vera.

Adquisició d’un retrat de Xavier Nogués, oli original de Marià Pidelaserra, dipositat a la seu de la Fundació.

 

2006  Presentació del llibre de Joan Barbarà. De Paris a Olot, a la Fira de Bibliòfils de l’Hotel Majestic de Barcelona i al Museu d’Olot.

 

2009  Equipament de gravat calcogràfic per a l’aula de gravat de la Escola Massana, de Barcelona.                  

Edició del llibre de Jaume Pla, Els gravats de Xavier Nogués i presentació a la Biblioteca de Catalunya, per Dolors Lamarca,  directora de la biblioteca, J.Mª. Cadena i Francesc Fontbona.

 

2010  Patrocini del 1er. Seminari d’Impressió Experimental Xavier Nogués, de l’ Escola Massana. 

Conferència sobre Xavier Nogués,  de Josep Mª. Cadena, a la Biblioteca Museu Victor Balaguer, de Vilanova i la Geltrú, Barcelona.

Patrocini del llibre de Cecilia Vidal,  Xavier Nogués (1983-1941), editat per Àmbit. En són coautors: Joan Ainaud de Lasarte, Josep M. Cadena, Francesc Fontbona,  Joan-Francesc Ainaud i Ricard Pedreira.

 

2011  Patrocini del 2on. Seminari d’Impressió Experimental Xavier Nogués, de l’ Escola Massana, de Barcelona.

Gestions de recuperació claraboia de Xavier Nogués, situada a la entrada noble de la antiga masia Coll, situada a Pallejà (Barcelona).  De dimensions 426 x 271 x 110 cm, va ser dibuixada i pintada per Xavier Nogués i esmaltada al foc per Ricard Crespo. 

Patrocini del catàleg de la exposició Xavier Nogués a les col·leccions de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, amb textos de Cecilia Vidal i Mireia Rosich.

 

2012  Patrocini del 3er. Seminari d’Impressió Experimental Xavier Nogués, de l’ Escola Massana.

Edició del llibre Les prunes del rei de França, de poemes sobre el vi, de Josep Pedreira, amb  il·lustracions de Xavier Nogués, a cura de Ricard Pedreira.

Patrocini del llibre Sis figurins Sis per un giravolt de maig, amb textos de Cecilia Vidal i J. Alemany, amb la col·laboració de l’Associació d’Amics de la Biblioteca Museu Victor Balaguer, de Vilanova i la Geltrú (Barcelona).

 

2013  Amb motiu de l’any Espriu, edició del llibre En homenatge a Salvador Espriu, amb textos de Francesc Fontbona i Cecília Vidal.

Patrocini del Curs de gravat Fundació Hervás Amézcua (Gavá, Barcelona).

Patrocini del 4art. Seminari d’Impressió Experimental Xavier Nogués, de l’ Escola Massana, de Barcelona.

Incorporació com a patró de la Fundació del l’advocat Jacint Berenguer Casals.                   

 

2014 El Patronat de la Fundació està format per Josep Mª Cadena Catalán (president), Francesc Fontbona de Vallescar (vicepresident), Cecilia Vidal Maynou (secretaria), Ricard Pedreira Font (tresorer) i els vocals Oriol Bohigas Guardiola, Jordi Curos Ventura,   Joan Francesc Ainaud Escudero i Jacint Berenguer Casals.

 

2015. La Fundació ha continuat amb les seves accions de patrocini del Seminari Experimental amb l'Escola Massana,  la Fundació Hervás Amézcua i la Fundacio Mateo Vilagrasa.

El III Taller de Gravat Calcogràfic Xavier Nogués 2015 a l'entron del vi, organitzat per la Fundació Hervás Amézcua per a les Arts va ser a Gavà (Barcelona), al taller del propi gravador.

 

2016. La Fundació Xavier Nogués ha patrocinat el 7é. Seminari d'Impressió Experimental Xavier Nogués, del 27 de Juny al 5 de Juliol de 2016, per a alumnes aquesta vegada, de l'Escola ISIA d'Urbino, de l'Escola Belli Arti d'Urbino, del Cicle Formatiu d'il·lustració, del Cicle Formatiu de Gràfica Impresa i del Grau de l'Escola Massana.

La Fundació Xavier Nogués  patrocina el IV Taller de Gravat Calcogràfic Xavier Nogués 2016 a l’entorn del Noucentisme, organitzat per la Fundació Hervás Amézcua per a les Arts, a Gavà (Barcelona), al taller del propi gravador, els dies 4 al 25 de novembre de 2016.